Informații Constructive Episodul 3: Casa Radio

Episodul 3 din seria „Informații Constructive by Nifron vorbește despre Casa Radio din București. Clădirea este situată în apropierea râului Dâmbovița și cartierului Cotroceni. Această construcție gigantică din beton se află în centrul capitalei, și a fost lăsată în paragină timp de 30 de ani.  

Construcția Casei Radio din București a început în anul 1986

Acesta urma să găzduiască Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România. Deși nu era terminată decât fațada, clădirea a fost inaugurată, pentru ca la 23 august 1989, Nicolae Ceaușescu să poată privi, ceea ce ceea ce s-a dovedit a fi pentru el, ultima paradă de Ziua Națională. În fața lui au defilat: armata, pionierii și sportivii celebri din vremea respectivă. 

 

În anul 1992, printr-o Hotărâre Guvern, construcția, împreună cu terenul aferent, au fost transmise din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Radioteleviziunii române, în scopul asigurării unui nou sediu pentru Radiodifuziunea română, așa-numita „Casă Radio”. 

De ce este așa deosebită Casa Radio?

Pentru că, este singura construcție din lume care are o structură de jos până sus în beton armat, cu armătură rigidă. Mai exact, metalul este îmbrăcat în beton armat. Construcția a fost ridicată foarte repede, datorită echipei specializate în acest tip de structură, condusă de inginerul constructor Mircea Mironescu 

 

Încă o dată, betonul demonstrează că este unul dintre cele mai durabile materiale în timp. 

În prezent

Casa Radio este unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare propuse spre dezvoltare în București. În 2013, planul era ca, pe o suprafață de 600.000 de metri pătrați să se amenajeze spații comerciale, birouri, hoteluri și locuințe. Astăzi, viitorul ei este încă incert. 

Dacă ți-au plăcut „Informațiile Constructive by Nifron din Episodul 3, urmărește-ne paginile noastre de Facebook, Instagram, Tik Tok și canalul nostru de YouTube. Rămâi la curent cu noutățile din lumea betonului!