Informații Constructive Episodul 2: Palatul Parlamentului

Cel de al doilea episod din seria „Informații Constructive by Nifron” vorbește despre Palatul Parlamentului din București, a treia cea mai mare clădire ca suprafață din lume, cea mai scumpă și cea mai grea clădire de uz administrativ, conform Cărții Recordurilor. 

Palatul Parlamentului din București, cunoscut înainte de revoluția din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului, măsoară 270 m pe 240 m, 84 m înălțime, și 92 m sub pământ, fiind realizat în spiritul arhitecturii realist socialiste. Construcția are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane. 

Informații Constructive Episodul 2:
Palatul Parlamentului

Clădirea Palatului Parlamentului ste situată în partea centrală a Bucureștiului, pe locul care astăzi se cheamă Dealul Arsenalului. 

Aceasta are o suprafață desfășurată de 330.000 de metri pătrați, pe locul 2 în lume, după clădirea Pentagonului, iar din punct de vedere al volumului, cu cei 2.550.000 de metri cubi ai săi, se află pe locul 3 în lume.

 

Pentru comparație se poate menționa că această clădire depășește cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt, și de aceea unele surse o caracterizează ca pe o construcție „faraonică”. 

După cutremurul din 1977 ​

După cutremurul din anul 1977, Nicolae Ceaușescu a ordonat „reconstruirea” Bucureștiului ca un nou oraș, de sine stătător.

 

În anii 1978-79 a avut loc un concurs la nivel național pentru reconstruirea Capitalei, concurs ce a fost câștigat de Anca Petrescu, o tânără arhitectă de numai 28 de ani, care a fost numită arhitect șef a acestui proiect de controversat. 

 

Șantierul propriu-zis a început în anii 1980 cu demolarea a peste 7 km pătrați din vechiul centru al capitalei și relocarea a peste 40.000 de oameni din această zonă. 

 

Deoarece soții Ceaușescu nu înțelegeau planurile de arhitectură, acestea erau construite sub formă de machete din polistiren la o scară de la 1 la 1000 a întregului București. Macheta era modificată după fiecare vizită a celor doi. 

 

Palatul Parlamentului este construit din materiale predominante de factură românească.  

La Palatul Parlamentului au muncit 20.000 de muncitori, 5.000 de soldați, 700 de arhitecți, o armată de așa-ziși „voluntari”, în condiții grele, 3 schimburi timp de 7 ani. 

 

Clădirea are aproximativ 1.000 încăperi, dintre care 440 birouri, peste 30 săli și saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, 2 parcări subterane și 1 sală de concerte. 

 

În 1989 costurile clădirii erau estimate la 1,75 miliarde de dolari americani, iar în 2006 la 3 miliarde de Euro. 

 

Palatul este deschis vizitării de către turiști și oferă și programe de vizitare în mai multe limbi de circulație internațională.

Dacă ți-a plăcut Episodul 2 din Informații Constructive by Nifronurmărește paginile noastre de Facebook, Instagram, Tik Tok și canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu noutățile.