Aspecte de reținut când planifici o construcție

Știi deja cum vrei să arate casa visurilor tale, dar nu te-ai gândit niciodată în amănunt de ce materiale ai nevoie pentru a transforma visul în realitate. Nu-i nimic!

 

Suntem aici să te ajutăm!

 

Dacă te gândești să începi o construcție și încă nu te-ai hotărât ce material să alegi, cel mai probabil răspunsul este BETONUL.

 

Așadar, noi ți-am pregătit o listă cu câteva lucruri pe care să le știi despre construcțiile din beton, care te vor ajuta să planifici mai bine construcția.

Aspecte de reținut când planifici o construcție

Betonul este cel mai rezistent material în timp, dacă toate caracteristicile și nevoile sale sunt monitorizate cu grijă. Acest fapt este dovedit prin statistici care studiază evoluția și rezistența construcțiilor din beton. 

Prepararea betonului

Rețeta betonului

Betonul este un material rezultat din amestecul de ciment, pietriș, nisip, apă, fibre și aditivi, iar în funcție de dozaj, acesta poate fi de mai multe feluri. Cele mai frecvente tipuri de beton sunt C8/10 (B150), C12/15 (B200), C16/20 (B250), C20/25 (B350), C25/30 (B400), C30/37 (B450), însă la cerere, se poate fabrica orice tip de beton într-o stație de betoane specializată.  

 

De rețeta betonului depinde succesul construcției, iar orice abatere de la rețeta de beton va afecta calitatea și durabilitatea lucrării finale. De pildă, nu este recomandat să adaugi apă în plus, dacă ți se pare că betonul este prea gros, astfel el va deveni poros și mai puțin rezistent, lucru ce nu avantajează deloc proiectul tău. Așa că, este recomandat să respecți cu strictețe cantitățile prevăzute în rețetă. 

Turnarea betonului

Atunci când torni betonul trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

Echipa

Echipa care toarnă betonul joacă un rol esențial în realizarea proiectului. Asigură-te că lucrezi cu profesioniști: meșterul, proiectantul, arhitectul sau dirigintele de șantier sunt oamenii cu care trebuie să te consulți înainte de a demara lucrările. Ei te vor sfătui ce fel de beton să alegi, de la ce furnizor și de ce materiale adiționale ai nevoie pentru construcția ta. 

Materialele adiționale

Aditivii

Aditivii au un rol esențial în calitatea betonului. Pentru betonul proaspăt, aditivii ușurează transportul și pomparea și ajută la obținerea unei maleabilități mai bune a materialului. Există 3 tipuri de aditivi: aditivii reducători de apă, aditivii sezonieri (acceleratori sau reducători de priză) și aditivii cu funcții mixte.  

 

În funcție de perioada în care construiești și nevoile specifice pentru construcție, echipa de specialiști te va consilia în alegerea aditivilor potriviți pentru proiectul tău. 

 

Citește mai multe despre Rolul aditivilor în beton. 

Cofrajele

Betonul nu este o piatră, în prima parte a vieții sale, betonul are o formă lichidă, fiind un gel, compus din ciment, pietriș, nisip, de aceea este necesar să ai pregătit un cofraj, care îi permite betonului să se întărească și să prindă forma dorită.  

 

Există mai multe tipuri de cofraje pentru beton, cele mai folosite sunt cele din lemn, aluminiu, oțel și din plastic. Asigură-te că îl alegi pe cel corect în funcție de nevoile construcției tale! 

Condițiile meteo

Condițiile meteo, precum temperatura și umiditatea influențează punerea în operă a betonului, asigură-te că planifici construcția într-o perioadă mai călduroasă, când temperaturile depășesc 5 grade Celsius, dar fără a ajunge în pragul caniculei. Betonul obișnuit poate fi turnat la o temperatură cuprinsă între 5-30°C. 

 

Dacă vremea te ia prin surprindere, discută cu furnizorul de beton pentru adaptarea rețetei în funcție de acestea. 

Echipamentele folosite la turnare

Pentru a obține un beton de calitate, durabil și robust, e necesar să lucrezi cu o echipă profesionistă care dispune de echipamentele necesare: de exemplu, autopompa de beton ușurează punerea în operă a betonului, scutind timp și asigurând o dispunere uniformă a betonului, chiar și în spațiile greu accesibile. 

Uscarea betonului

După turnare, e important ca betonul să se usuce în câteva ore, fiind stropit cu puțină apă, nu udat în abundență, pentru a evita crăpăturile.  

În această etapă, poate interveni elicopterizarea betonului, un procedeu realizat cu aparatură specială, care uniformizează betonul, îl nivelează și îi oferă un aspect lucios, plăcut la vedere, conferindu-i durabilitate în timp și rezistență la trafic mare. 

Nifron. Beton expert.

Dacă ai decis că betonul este materialul cel mai potrivit pentru construcția ta, la Nifron punem la dispoziție o serie de servicii care îți vor ușura cu mult munca.

 

Oferim consultanță de specialitate și te ajutăm să alegi ce este mai bun pentru nevoile tale și, în plus, construim pentru tine.  

 

Apelează la noi pentru beton de înaltă calitate și asigură durabilitatea și succesul construcției tale:

0757.414.444 / 0755.595.955 

Urmărește Nifron pe Social Media!

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, citește mai multe informații despre beton accesând paginile noastre de Facebook, Instagram, Tik Tok și canalul nostru de YouTube.