Informații Constructive Episodul 1: Marele Zid Chinezesc

Anul trecut, am lansat seria „Informații constructive by Nifron”. Aici am strâns cele mai interesante informații din industria betonului și a construcțiilor.

 

Astăzi, seria de „Informații constructive” a evoluat și s-a transformat în scurte videoclipuri captivante.

 

Din seria „Informații Constructive” vei afla lucruri pe care nu le știai despre beton, curiozități despre locuri emblematice care au scris istorie și au rezistat peste timp.

Informații Constructive. Ep. 1:
Marele Zid Chinezesc

Primul episod din seria „Informații Constructive” vorbește despre Marele Zid Chinezesc, o construcție impresionantă, de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare.

 

Puțini știu însă, că pentru restaurarea construcției, autoritățile chineze au ales să folosească betonul, un material durabil și ușor de folosit. 

O minune a lumii, Marele Zid Chinezesc  

La 1 februarie, chinezii sărbătoresc trecerea în Noul An Chinezesc, ocazie cu care vom vorbi despre, poate, cel mai reprezentativ monument al acestei țări, Marele Zid Chinezesc. 

 

Fiind cea mai lungă structură construită de om, a fost realizat cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor nomazilor din nordul Chinei.

 

Marele Zid Chinezesc este o construcție gigantică, considerată după volum ca fiind “cel mai lung zid de pe Terra”, cu 21.000 km lungime. 

 

Zidul a fost construit într-o zonă muntoasă. Din lipsă de argilă, s-a folosit la construcția acestuia doar piatră, așezată pe straturi, lipită cu mixtură de orez și lut. Din acele timpuri, zidul a fost mereu reclădit, atingând în timpul dinastiei Ming lungimea sa maximă. 

 

La intervale de câteva sute de metri s-au construit turnuri înalte, cu rolul de observare, transmitere de semnale și depozitare de arme. Se apreciază ca ar fi existat circa 25.000 de asemenea turnuri integrate în zid. 

Mituri despre Marele Zid Chinezesc

În anii 1800, mai multe publicații de presă descriau Zidul ca fiind atât de mare, încât se poate observa de pe Lună 

 

După anii 50′ mitul a început să se răspândească, deși el a fost demontat de toate misiunile spațiale ce au ajuns pe Lună, echipajele spunând că Marele Zid Chinezesc nu este vizibil nici măcar de pe orbită.  

Știați că...

Autoritățile chineze au betonat o porțiune din Marele Zid, stârnind indignare în rândul internauților din această țară, care denunță desfigurarea unui monument emblematic?  

 

Marele Zid Chinezesc a fost inițial pavat cu piatră, era folosit ca șosea strategică, dar și ca drum comercial.  

 

Se pare, însă, că autoritățile au ales să folosească beton pentru noile reparații. Încă un motiv să cădem de acord deci, că betonul este una dintre soluțiile preferate ale constructorilor: simplu, ușor de pus în operă, rezistent și durabil. 

Dacă ți-a plăcut Episodul 1 din Informații Constructive by Nifron, vezi și episodul 2, dedicat Casei Poporului.

 

De asemenea, urmărește paginile noastre de Facebook, Instagram, Tik Tok și canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu noutățile.