Interviu Video – Rolul fibrelor în beton
Ecaterina Mocanu-Cătănescu

Departamentul Tehnic Don Construction Chemicals

Rolul fibrelor în beton

Astăzi vom vorbi despre pardoselile de beton și pardoselile elicopterizate. După cum observați, în fundalul din spatele meu, este în lucru execuția unei pardoseli exterioare de beton.

Pardoseala de beton conține un beton de clasă C20/25, asta înseamnă că are o rezistență la compresiune caracteristică de 25 MPa și este aditivat cu aditivul super-plastifiant Flocrete SP-341 produs de compania Don Construction Chemicals.

În compoziția pardoselilor se recomandă a se folosi fibrele:

Fibrele de polipropilenă

Fibră metalică, sau

Fibră structurală, așa-numita macro fiber.

Fibrele de polipropilenă au rolul de a reduce formarea fisurilor de suprafață și sunt realizate din polipropilenă 100%. Fibra metalică are rolul de a îmbunătăți rezistența pardoselii și durabilitatea acesteia, iar macro fibra este realizată din copolimer cu polipropilenă și este sub forma unor mănunchiuri, filamente de polipropilenă răsucite care, în contact cu apa, se va dispersa omogen în toată compoziția betonului.

Această fibră, ultima menționată, poate fi o alternativă la tradiționala armătură cu plasă metalică (conform specificațiilor proiectantului), deoarece: rezistă la alcalini și nu ruginește, nu corodează, nu se degradează în timp. Prin folosirea acestor fibre, se îmbunătățește rezistența la compresiunea pardoselii, durabilitatea acesteia și se evită posibilitatea formării micro fisurilor plastice.

Pentru o îmbunătățire a abraziunii se folosesc produse de tipul durificatorilor de pardoseli, iar în cazul de față, produsul se numește Monoshake.

Monoshake-ul

Monoshake-ul este un produs care prezintă o rezistență la compresiune caracteristică foarte mare. Momentul prielnic pentru a începe aplicarea Monoshake-ului pe pardoseala de beton este atunci când se imprimă o urmă de 3-6 mm pe suprafața acesteia. Atunci, practic începe aplicarea produsului, urmând a se elicopteriza.

Produsul se aplică în 2 straturi:

Primul strat are rol de a realiza legătura dintre pardoseala de beton și suprafața care va rezista abraziunii, al doilea strat este pentru a se realiza o pardoseală uniformă, omogenă, rezistentă la compresiune și la abraziune în timp.

Pentru mai multe informații, puteți contacta colegii din stația de betoane NIFRON dar și departamentul tehnic al companiei Don Construcion Chemicals.

Ecaterina Mocanu-Cătănescu, Departamentul Tehnic Don Construction Chemicals