Interviu Video – Rolul aditivilor în beton

Ecaterina Mocanu-Cătănescu, Departamentul Tehnic Don Construction Chemicals, ne explică mai multe:

Astăzi vom vorbi despre betoanele cu aditivi și care este rolul aditivilor în beton. Observăm că, în spatele meu, se află un proiect în derulare, în care se toarnă o pardoseală exterioară de beton. 

Betonul din imagini este de clasă de rezistență C20/25 și conține aditiv super-plastifiant Flocrete SP-341, produs de compania Don Construction Chemicals. 

Și pentru a înțelege care este rolul aditivilor în beton și de ce se folosesc aceștia, vom face o paralelă cu betonul fără aditivi. 

Practic, betonul care nu conține aditivi, ci doar ciment, apă și agregate, va avea nevoie de mult mai multă apă pentru lucrabilitate, pentru a putea fi pus în operă.

Prin folosirea unei cantități mai mari de apă pentru lucrabilitate, în structura betonului, după întărirea acestuia, se vor forma niște goluri, care vor influența negativ rezistențele mecanice. 

Practic, aceste goluri rezultă datorită faptului că cimentul are nevoie doar de 25% apă pentru hidratare, iar restul de apă se va pune pentru lucrabilitate (pompare).

Folosind aditivi, cantitatea de apă pentru lucrabilitate necesară obținerii unui beton, care poate fi pus în operă și dat prin pompă se va reduce considerabil, iar în funcție de tipul de aditiv, cantitatea de apă se poate reduce între 5% și 35%.

Haideți să vedem care sunt principalele tipuri de aditivi care se folosesc în domeniul betoanelor:

Aditivii reducători de apă

Prima categorie de aditivi care se folosește sunt așa-numiții aditivii reducători de apă, aditivi din care face parte și Flocrete SP-341, folosit în proiectul în execuție.

Aditivii sezonieri (acceleratori sau reducători de priză)

Aditivii modificatori ai vitezei de întărire, așa-numiții aditivi sezonieri, care se folosesc pe perioadă de timp friguros, și sunt acceleratorii de priză, și aditivii care se folosesc pe perioadă de timp călduros, cum este această vreme, care se numesc aditivi întârzietori de priză.

Rolul acestora este de a modifica priza betonului, în așa fel încât, betonul să poată fi pus în operă. 

Aditivii cu funcții mixte

A treia categorie de aditivi combină beneficiile primei categorii cu cea de-a doua categorie de aditivi, și anume, sunt aditivii cu funcțiuni mixte, care sunt plastifianți și acceleratori de priză pentru perioadă de timp friguros, plastifianți și întârzietori de priză pentru perioadă călduroasă.

Aditivii impermeabilizanți

A patra categorie de aditivi sunt aditivii impermeabilizanți, care au rolul de a crea un beton cu o permeabilitate cât mai scăzută.

Aditivii antrenori de aer

Iar a cincea categorie de aditivi sunt aditivii antrenori de aer, care îmbunătățesc elasticitatea betonului și rezistența la îngheț-dezgheț

Aditivii sunt substanțe necesare a fi folosite în industria producerii betonului și prin folosirea lor vom obține un beton cu proprietăți îmbunătățite și o durabilitate ridicată. 

Practic, acestea sunt principalele lucruri care ne interesează la beton:

– o durabilitate crescută și

– o rezistență sporită.

Deci, vom obține un beton cu o durabilitate crescută fără a fi necesar a realiza lucrări de mentenanță pentru proiectul respectiv. 

În funcție de tipul de proiect, se vor stabili:

– ce tipuri de aditivi se vor pune

– care va fi compoziția betonului

– ce clasă de beton

– ce clasă de expunere

– și toate detaliile tehnie pe care proiectantul le va specifica în proiectul de execuție. 

Pentru informații suplimentare, puteți contacta colegii din stația de betoane NIFRON, dar și departamentul tehnic al companeii Don Construction Chemicals. 

Ecaterina Mocanu-Cătănescu, Departamentul Tehnic Don Construction Chemicals